Artikkeli

Ympäristövastuullisuus kisojen kantavana teemana

EYOF 2021 -tapahtuma pyritään järjestämään mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Tapahtuman aiheuttaman ympäristö- ja ilmastokuorman pienentämiseksi kokeillaan uusia toimintamalleja.

EYOF 2021 tuo Kainuulle paljon näkyvyyttä, turisteja ja elinvoimaa. Samalla kilpailujen järjestäminen kuluttaa paljon luonnonvaroja, mikä on tyypillistä isoille tapahtumille. Nyt Kainuussa halutaan tarttua tähän haasteeseen. Siksi EYOF 2021 -kisoille rakennetaan ympäristöohjelma, jonka avulla pienennetään tapahtumasta aiheutuvaa ympäristökuormaa. Saavutettavat ympäristötavoitteet koskevat jätteiden, materiaalihankintojen ja ilmastopäästöjen minimoimista.

Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, joiden avulla pyritään rajoittamaan ilmaston lämpenemistä. Jo kauan ennen koronapandemiaa olemme kuulleet ja nähneet, mitä ilmastonmuutos käytännössä merkitsee: ympäri maapallon keskilämpötila nousee ja lajeja kuolee sukupuuttoon. Monilla alueilla kärsitään jo kuivuudesta, metsäpaloista ja äärimmäisistä luonnonilmiöistä. Suomessa muutokset näkyvät konkreettisesti esimerkiksi talviurheilulajien edellyttämän talvi-ilmaston leudontumisena.

Urheilukilpailut aiheuttavat päästöjä ympäristöön ja ilmastoon ennen, jälkeen ja itse tapahtuman aikana. ”On tärkeää hahmottaa kokonaiskuva ja ne mahdollisuudet, missä ilmastopäästöjä voidaan todennettavasti pienentää”, vastuullisuustyötä johtava Heini-Maari Kemppainen kertoo. Millaista sähköä ostetaan, kuinka liikkuminen tapahtumapaikalle tapahtuu, millaista ruokaa tarjotaan ja paljonko oheismateriaaleja teetetään ovat konkretiaa, joiden kautta ympäristövastuullisuus muuttuu mitattaviksi teoiksi.

Tapahtumassa vähennetään turhaa muoviroskaa ja ilmastopäästöjä jakamalla kaikille urheilijoille uudelleen täytettävät juomapullot. Suomi on maailman vesirikkain ja puhdasvesisin maa. Kun janojuoma lasketaan suoraan kraanasta, sitä ei pulloteta, kuljeteta, varastoida tai säilytetä kylmäkaapissa. Mittelöihin odotetaan noin 2000 urheilijaa, joten kerrannaisvaikutukset ovat suuret.

”Me järjestäjät pyrimme luomaan EYOF 2021 -kisoille sellaiset puitteet, että osallistujan on helppo toimia ympäristöä kunnioittaen itse kisapaikalla. Tämä tarkoittaa jätteiden lajittelua, turhan autoilun välttämistä ja kestävästi tuotetun ruuan syömistä”, Kemppainen kuvailee. Yleisö voikin antautua mielikuvaharjoitteeseen: Mahdunko samaan kyytiin ystäväni kanssa, tai voisinko kokeilla kimppakyytiä sitä varten kaavaillun palvelun kautta? Pääsenkö kulkemaan koko matkan maata pitkin, vaikka tulisinkin kauempaa? Kun nälkä iskee, maistaisinko tällä kertaa täysin kasvipohjaista makkaraa? Muistaisinko pakata reppuuni oman juomapullon ja kestokahvikupin?

Kainuun Liikunta ry on EYOF 2021 -kisojen pääjärjestäjä. Ekosport Kainuu on Kainuun Liikunnan hallinnoima EAKR-rahoitteinen hanke, joka kestää 1.8.2020-31.12.2021. Hankkeessa pyritään pienentämään liikuntamatkailutapahtumien aiheuttamaa ympäristö- ja ilmastokuormaa, lisäämään ympäristövastuullisen tapahtumanjärjestämisen osaamista Kainuun maakunnassa, sekä kirkastamaan tapahtumien imagoa ympäristövastuullisuutta hyödyntäen. EYOF 2021 -kilpailut on yksi hankkeen pilottitapahtumista, jossa testataan uusia toimintamalleja.

Lisätietoja hankkeesta antaa projektipäällikkö Heini-Maari Kemppainen
heini-maari.kemppainen@kainuunliikunta.fi

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email